Ratne priče sa Paštrika

Филм и анимација

Na osnovu svedočenja više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca pripadnika 549. motorizovane brigade, ispričani su događaji o borbi koja je vođena u rejonu planine Paštrik. Rekonstrukcije i dramatizacije događaja snimane su na planinskim vencima oko Dimitrovgrada, Pirota i Niša i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Bitka na Paštriku je drugi deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji 1999. godine pokušali da izvedu UČK teroristi u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije.
Kad je postalo jasno da ofanziva na Košarama nije dala rezultate i da u tom rejonu ne mogu da probiju odbranu Vojske Jugoslavije, počeo je UČK napad na planinu Paštrik koja se nalazi u okolini Prizrena. Cilj je, kao i na Košarama, bio spajanje UČK snaga iz Albanije sa UČK snagama koje su se nalazile na teritoriji Kosova i Metohije.
Operacija Strela 2, kako su je nazivali albanski i NATO planeri, počela je 26. maja i trajala do 14. juna kada su se snage Vojske Jugoslavije, posle potpisanog Kumanovskog sporazuma, povukle sa teritorije Kosova i Metohije.
Neprijatelj nije uspeo da ostvari svoj cilj i da u borbi probije liniju odbrane 549. motorizovane brigade.
Vojska Jugoslavije na Paštriku je ostala nepobeđena.
Potresne priče preživelih boraca 549. motorizovane brigade, koja je jedina bila izložena tepih bombardovanju strategijeske NATO avijacije, ilustrovane su autentičnim arhivskim snimcima Asošijeted presa. Snimci su napravljeni sa teritorije Albanije. Korišćeni su i snimci našeg reportera, nastali posle bombardovanja kao i fotografije koje su vojnici sami snimili.
Dokumentarni film hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.
Iako je neprijatelj intenzivnim napadima i bombardovanjem pokušavao da porazi naše jedinice, materijalni gubici nisu bili veliki. Na prvoj liniji fronta poginulo je 26 pripadnika 549. motorizovane brigade, dok su gubici UČK snaga bili gotovo 20 puta veći.
Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Paštrika" biće prikazan na dvadesetogodišnjicu početka bitke, u nedelju 26. maja na Prvom programu RTS-a.
Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Vojnofilmskog centra "Zastava film".
Autor filma je Slađana Zarić, direktori fotografije Petar Vujanić i Žarko Pekez, montažer Bojan Perišić, producenti Snežana Rodić Sinđelić i potpukovnik Goran Ikonić, novinar Vesna Ilić, dizajner zvuka Bojan Mangović i kompozitor Vladimir Tošić.
"Ratne priče sa Paštrika", igrano-dokumentarni film: nedelja, 26. maj RTS 1 u 21.00
Copyright:

Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

Коментара

    Потврди